Het is weer ontzettend warm in Nederland. Voor vakantiegangers is dit natuurlijk heerlijk maar voor huisdieren is deze hitte vaak erg vervelend en soms zelfs gevaarlijk! Het is dan ook zaak om tijdens deze warme dagen extra aandacht aan uw huisdier te besteden. Hieronder hebben we een aantal tips op een rij gezet!

Honden

Omdat honden alleen in hun voetzooltjes zweetklieren hebben, kunnen ze hun warmte maar moeilijk kwijt. De enige manier waarop een hond zelf warmte kwijt kan raken is door te hijgen. Een hond is bij warm weer daarom gebaat bij een plek in de schaduw en uiteraard heeft een hond zeker bij hoge temperaturen voldoende vers drinkwater nodig.

Hoewel een hond zelf maar moeilijk z’n warmte kan lozen zijn er wel hulpmiddelen. Een hele simpele is door de hond te laten zwemmen. Daarnaast zijn er voor honden verschillende producten verkrijgbaar waarmee de hond kan afkoelen. Denk hierbij aan een koelte matje of een koelte-halsband. Bij deze producten moet u echter wel een oogje in het zeil houden aangezien het schadelijk kan zijn wanneer de hond op het materiaal van deze producten gaat kauwen.

Verder zijn honden met een dunne vacht extra gevoelig voor verbranding. Houd dit dan ook goed in de gaten en smeer dunbehaarde plekken goed in met zonnebrandcrème. Lange wandelingen en fietsen met de hond zijn op warme dagen ook absoluut af te raden. Dit verhoogt de warmte bij de hond alleen maar en daarnaast kan het asfalt waarop uw hond loopt gloeiend heet zijn. 

Iets dat met deze temperaturen ook niet kan is de hond achterlaten in de auto. De temperatuur in auto’s kan namelijk razendsnel oplopen waardoor de hond eenvoudig kan uitdrogen. Zelfs een plek in de schaduw met het raam open kan gevaarlijk zijn. Een hond kan in een warme auto al na tien minuten uitdrogen!

Katten

Katten zijn meestal eenvoudiger te beschermen tegen de hitte. Vaak zoeken ze zelf namelijk al een koele plek op wanneer ze het te warm krijgen. Deze koele plek moet dan echter wel beschikbaar zijn en uiteraard moet ook een kat voldoende vers drinkwater hebben. Daarnaast kunnen ook katten verbranden dus probeer de dunbehaarde plekken goed in te smeren!

Konijnen

Omdat konijnen van nature gewend zijn om in een koel hol onder de grond te leven, kunnen zij slecht tegen hitte. Bij een temperatuur van rond de 24 graden krijgen konijnen het al moeilijk. Probeer er daarom altijd voor te zorgen dat een konijnenhok in de schaduw staat. Ook kunt u een wit laken over het konijnenhok leggen en kunt u zelf koelelementen maken door halfvolle plasticflessen te vullen met water en die vervolgens in de vriezer te leggen. Daarna kunt u deze flessen in een doek wikkelen en bij de konijnen in het hok leggen. Let er alleen wel op dat het konijn er niet aan gaat knagen. 

Daarnaast is bij warm weer de kans op de zogenaamde huidmadenziekte extra groot. Deze ziekte wordt veroorzaakt doordat de groene vleesvlieg eitjes legt in de aangekoekte uitwerpselen of in een vies ruikende vacht. Hierdoor ontstaat bloedvergiftiging en uiteindelijk kan het konijn daardoor zelfs twee dagen later al sterven. Let bij warm weer daarom extra goed op de hygiëne van het konijn en het konijnenhok.

Knaagdieren

Ook bij knaagdieren zoals cavia’s, hamsters en ratten moet het hok bij warme dagen nooit in de zon geplaatst worden. En net zoals bij konijnen kunnen bevroren plastic waterflessen ook verkoeling bieden aan knaagdieren. En wanneer het hok een plastic bodembak heeft, kunt u ook deze verkoelen met bijvoorbeeld diepvrieselementen.

Vogels

Vogels kunnen zichzelf afkoelen door lekker te baderen. Zorg er daarom voor dat er regelmatig vers water in het vogelkooitje zit. En omdat warmte opstijgt, kunt u een vogelkooi vaak beter op de grond in de schaduw neerzetten. Let er hierbij natuurlijk wel op dat de kooi veilig staat voor honden, katten en kleine kinderen!

Terrarium en aquarium

Een terrarium of aquarium zal niet zo snel te warm worden. Toch is een terrarium of aquarium vaak wel warmer dan de omgevingstemperatuur. Probeer er daarom voor te zorgen dat de zon niet direct op de bak schijnt. 

Weidedieren

Ook weidedieren zoals geiten, schapen en paarden zijn bij warm weer vaak graag in de schaduw. En natuurlijk is voldoende vers drinkwater erg belangrijk voor ze. Schapen kunt u scheren om ervoor te zorgen dat ze het minder warm hebben. Als u paarden heeft, is het verstandig om er niet mee te rijden/trainen op het heetst van de dag en doe ook geen warm dek op het paard.