Deze week (22 t/m 26 juni) is het weer de week van de teek. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan teken en tekenbeten. Helaas gaat de start van het voorjaar ook gepaard met teken die weer actief worden. Teken kunnen verschillende ziekten op mens en dier overbrengen en het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te treffen tegen deze teken. 

Middelen tegen teken

Er zijn teken-werende en teken-dodende middelen die uw huisdier kunnen beschermen tegen de teek. Niet elk middel kan echter door elk dier verdragen worden. Overleg vooraf daarom met de dierenspeciaalzaak of met de dierenarts over wat voor uw dier het beste middel is. Een middel voor honden kan bijvoorbeeld giftig zijn voor katten. Daarnaast kunnen bepaalde rassen overgevoelig zijn voor sommige middelen tegen teken.

Controle op teken

Daarnaast is het ook goed om uw dier regelmatig te controleren op teken. Mocht u een teek vinden, verwijder deze dan direct. Bij voorkeur met een daarvoor ontworpen hulpmiddel zoals een teken-tang of een teken-lasso. Pas hierbij op dat er geen deeltjes van de teek achterblijven. Meestal worden ziekten pas na 18 tot 24 uur overgedragen dus als u er snel bij bent, kunt u besmetting voorkomen.

Wilt u meer informatie hebben over teken en over de ziekten die zij kunnen overdragen? Op de website van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) vindt u een dossier hierover.

Voor risicogebieden kunt u www.tekenradar.nl raadplegen.